Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders zijn robuuste, maar vriendelijke koeien. Ze worden vaak ingezet om natuurgebieden te onderhouden. Onze Schotse Hooglanders vindt u voornamelijk in het Drensche Aa gebied, maar er lopen ook dieren bij Kropswolde, Assen, Roden en Drouwen.

De rood-bruine dieren zijn er in diverse kleurschakeringen, van heel licht tot heel donker of zelfs een combinatie van donkerrood haar en zwart. Naast de rood-bruine dieren hebben wij ook een aantal blonde dieren. Deze worden speciaal op kleur gefokt.

 

De stier kunt u natuurlijk herkennen aan zijn robuuste bouw, maar ook aan de stand van de hoorns. Deze staan bij de stieren horizontaal naar voren. De koeien dragen de hoorns breed uit naar boven. Hoe ouder het dier, hoe groter de hoorns.

De kalveren komen na een draagtijd van zo’n 9 maanden op de wereld. De kalveren worden in de natuur geboren. Vrijwel altijd komen de kalveren zonder hulp van de mens te wereld. Dat komt omdat het kalf relatief klein is.

De kalveren lopen (en drinken) een maand of 9 bij hun moeder. Dan zijn ze min of meer zelfstandig en worden ze bij hun moeder weggehaald. Dat is ook een natuurlijk proces. De moeder is ondertussen weer drachtig en de afstand tussen beide dieren wordt steeds groter. Nadat ze bij ons thuis in een vangkooi gesocialiseerd zijn, worden ze weer terug gebracht naar de natuur. De koe-kalveren groeien uit tot fokkoeien. Deze zullen hun eerste kalf rond hun vierde verjaardag krijgen. De stier-kalveren worden geselecteerd. Enkele mooi gebouwde stieren met een rustig karakter groeien uit tot dekstieren. Deze worden verkocht aan collega-fokkers in binnen- en buitenland.

Wij willen een kudde die qua omvang en samenstelling past bij de natuurterreinen die wij beheren. Hiervoor is het noodzakelijk om dieren te slachten. Dit natuurvlees wordt verkocht in Landwinkel “De Grazerij”.

Natuurbegrazing

Trek het Drentsche Aa gebied in en je komt ze vast tegen. De Schotse Hooglanders van De Kudde van Anloo.

In dit mooie natuurgebied grazen de ruim 300 Schotse Hooglanders van De Kudde van Anloo. De dieren lopen op grote percelen. Percelen van meer dan 50 ha zijn geen uitzondering. De Kudde van Anloo onderhoudt gedurende het hele jaar de natuur. Ze scharrelen hun eigen kostje bij elkaar.

Vanaf april-mei bestaat dit uit heerlijke, groene grassen, in het najaar groeit het gras minder snel. Dan stappen ze langzamerhand over op twijgjes en besjes. Hierdoor wisselt de samenstelling van hun voedsel gedurende het seizoen. In de winter wordt het nog schraler. Dan eten ze al het eetbare dat nog over is. De natuur schoont hier mooi van op. Gevolg van deze manier van natuurbeheer is dat hierdoor een mooi, gevarieerd landschap ontstaat. Dat trekt weer vogels en andere dieren aan. En ook planten die jarenlang weg geweest zijn, groeien en bloeien weer in dit gebied. Bijvoorbeeld de witte, roze en paarse orchidee. Een pracht gezicht.

Ook buiten dit gebied kunt u koeien van ons tegenkomen. Er lopen ook dieren bij Kropswolde, Assen, Roden en Drouwen.

“We hebben de hele keten van A tot Z in eigen hand. Dat is heel bijzonder.”