De sneeuw kraakt onder je voeten…

Geplaatst in: Nieuws 2019 0

hooglanders in de sneeuw

Een teken dat het vriest. Hard vriest.

En toch lopen de Schotse Hooglanders gewoon buiten in de natuur. “Want, ze komen van oorsprong uit Schotland” verteld Bert Bouwman van De Kudde van Anloo. “Ze zijn bestand tegen winterse omstandigheden. In het najaar verruilen ze hun zomervacht voor een dikker exemplaar. Deze vacht isoleert, samen met een extra vetlaag, zo goed, dat het sneeuw er op blijft liggen.”

Het zoeken naar voedsel is lastiger. Met hun neuzen en hoorns schuiven ze sneeuw aan de kant. Op zoek naar iets eetbaars. Er steken droge grassen en kleine boompjes boven het sneeuw uit. Dat staat  dit seizoen ook op het menu. Hiermee bewijzen de koeien de natuur een dienst. Door het weghalen van de houtopslag ontstaat er een mooi open en gevarieerd landschap. Zonder onderhoud van de natuur zou het gebied in enkele jaren uitgroeien tot bos.

Natuurlijk moet er water aanwezig zijn. Wanneer het ijs nog dun is, trappen de Schotse Hooglanders met hun poten een gat in het ijs. Pas bij een dikke laag ijs, moeten ze geholpen worden. Er worden dagelijks gaten in het ijs gehakt met een bijl. Overdag drinken de koeien om de buurt uit het gat. Zo zorgen zij dat het gat niet dichtvriest. En de volgende dag? Dan bezoekt Bert de kudde weer en slaat opnieuw een gat in het ijs.

Benieuwd hoe dat gaat? Kijk dan naar het filmpje van een jaar geleden. De Kudde van Anloo in ROEG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *