Geboorte kalveren

Dit is de tijd van het jaar waarin de meeste kalveren geboren worden. 

Als je ziet dat een koe zich afzondert van de kudde, dan weet je dat het niet lang meer zal duren voordat er een kalf geboren wordt. Dit gebeurt gewoon in de natuur. Doordat de kalveren relatief klein zijn, worden ze vrijwel altijd spontaan geboren.

In deze periode bezoeken wij de kudde vaker. Op de percelen waar kalveren verwacht worden komen wij dagelijks en soms wel twee keer per dag. Enerzijds om in te kunnen grijpen als er toch problemen zijn met het kalven, anderzijds om de dieren te voorzien van oormerken.

Na de geboorte voegt de moeder zich als snel bij de rest van de kudde. Het kalf gaat plat in de ruige natuur liggen, vrijwel onzichtbaar voor mens of roofdier. De moeder kan soms wel 500 meter verderop lopen! Enkele keren per dag gaat de koe naar haar kalf om het melk te laten drinken.

Na een paar dagen is het kalf voldoende aangesterkt om zich bij de kudde te voegen. Dan volgt er een uitgebreide kennismaking met de rest van de kudde. De vader, tantes, broers en zussen gaan om moeder en kalf staan om het kalf te verwelkomen en te besnuffelen.

Altijd weer leuk om te zien dat de kalveren samen rennen en springen door de natuur. Weinig elegant, maar met snelheden…. Op naar een mooi en natuurlijk leven.

  1. Josien
    | Beantwoorden

    In welke tijd van het jaar worden de kalfjes geboren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *